muziek verhaal interview boeken info LemonTree
 
  Present from Nancy
lp, 1970, Polydor

Present from Nancy
1. Introductions 2:55
2. Present From Nancy 5:10

Memories Are New (Boomchick):
3. Memories Are New 3:46
4. 11/8 3:15
5. Dreaming Wheelwhile 2:50

1. Corporation Combo Boys 1:21

Metamorphosis:
2. Mexico 4:20
3. Metamorphosis 3:26
4. Eight Miles High 0:20

5. Dona Nobis Pacem 8:34

Ron van Eck: (fuzz)bass, guitar
Sacha van Geest: flutes, vocals
Robert Jan Stips: keyboards, vibes, lead vocals
Marco Vrolijk: drums, percussion, vocals
with:
Gerhard Smit: guitar on Combo Boys
with thanks to Rob Douw

Words by Ron van Eck, except Combo Boys by RJ Stips
Music by RJ Stips & arranged by the Supersisters; except Dona Nobis Pacem which was written by Hans van Oosterhout & Supersister

Hans van Oosterhout: producer
Opgenomen: juli-augustus 1970
Hoes: Supersister, foto Nico Venneker
‘Present from Nancy’ is de opener van het eerste album en bestaat uit twee stukken: ‘Introduction/Present from Nancy’. Het album begint met een bijna Zuid-Amerikaans slagwerkintro en heeft een lichtvoetig karakter. ‘Nancy’ begint met fuzzbas en heeft een lange fluitsolo. Het tweede stuk, ‘Memories Are New (Boomchick)’, bestaat uit drie delen: ‘Memories Are New, 11/8 en Dreaming Wheelwhile’. ‘Memories’ heeft de eerste vocalen: "I sit and wonder why time is passing by… Try to live in the past…", maar al snel wordt het een kosmisch nummer met geluidseffecten. ‘11/8’ zet je met een fuzzorgel weer op de grond om echter meteen in nog hoger sferen te komen met ‘Dreaming Wheelwhile’. Het is het eerste wat langzamere stuk met een prachtige fluitsolo en is de geest van Erik Satie duidelijk aanwezig.
Kant 2 begint met het Zappa-achtige ‘Corporation Combo Boys’, compleet met Wild Man Fisher uithaal en gastoptreden van Gerhard Smit op gitaar. ‘Metamorphosis’ bestaat ook uit drie stukken: ‘Mexico, Metamorphosis en Eight Miles High’. Mexico klinkt als het intro van een film en eindigt als een stuk van een rustig lied. ‘Metamorphosis’ verstoort die rust met een fuzzbas-solo. ‘Eight Miles High and the living is Easy’ is de korte (0:20) slotboodschap en opnieuw gaan we ‘zweven’ met ‘Dona Nobis Pacem’, een stuk van Hans van Oosterhout en Supersister. Een Gregoriaans begin brengt de muziek acht mijl de lucht in met fluit en echo-effecten. Maar dat is schijn want dan komt er plotseling een krankzinnig riedeltje op het orgel met klavecimbel-effect en eindigt de droom in een enorme slag op de gong.

‘Present from Nancy’ werd ook uitgebracht in Amerika, net als ‘She was Naked’, alleen wordt de titel daarvan speciaal voor de preutse Amerikaanse markt veranderd in ‘Dona Nobis Pacem’.
  To The Highest Bidder
lp, 1971, Polydor

1. A Girl Namend You 10:07
2. No Tree Will Grow (On to High a Mountain) 7:38

1. Energy (Out of Future) 15:01
2. Higher 2:46

Ron van Eck: (fuzz)bass, guitar
Sacha van Geest: flutes, vocals
Robert Jan Stips: keyboards, vibes, lead vocals
Marco Vrolijk: drums, percussion, vocals

Words/Music by RJ Stips

Hans van Oosterhout: producer
Recorded: juni-juli 1971
Cover by William Reppel 
Het tweede  album wordt: ‘To the Highe$t Bidder (met dollarteken). Het album is  opgenomen in juni en juli 1971 en doet het – natuurlijk - veel beter dan de single. In tegenstelling tot de hoes om het eerste album oogt de nieuwe, gele wat optimistischer. De hoes met twee ogen die letterlijk geld zien wordt bijna ingetogen aan de binnenzijde: vier zwartwit foto's van het viertal. Opnieuw is Hans van Oosterhout de producer. Hans wordt in interviews met de band regelmatig het vijfde groepslid genoemd; een bijzonder compliment.
Op ‘To the Highe$t Bidder’ staan nog maar vier stukken. ‘A Girl Named You’ zet meteen de toon van de plaat. De snelle ritmes blijven, maar er zijn ook veel en lange fluitsolo’s, tempowisselingen, xylofoon, een wat typisch klavecimbel gebruik en iets meer, maar nog steeds weinig, zang. ‘No Tree Will Grow (on too high a mountain)’ is een wat minder lichtvoetig nummer, het begint met zware elektronische klanken. De tekst is allesbehalve optimistisch: “life is no good friend, good friendship never ends. The more you feel you've grown, the more you feel alone. Start boasting your friends away. You think that is life 'your way'. Though you know, no tree will grow on too high a mountain.”
Deze wat pessimistische visie komt terug in de andere teksten van het album. ‘In A Girl Named You’ is te horen: "You think you’re living, but live’s living you..." en het nummer eindigt met: "We’re Alone". In Higher: "She couldn’t get much higher, so she lit her own true fire…" Het slotnummer, ‘Energy’, schetst net zo’n somber beeld: "Since we got no real fair choice, we better let the whole world to the streams"....
Kant twee van het album opent met het al genoemde, lange stuk ‘Energy (out of future)’. Het is een van de meest kenmerkende Supersisterstukken met alle ingrediënten voor het zo typische geluid;, niet alleen langere solo’s, maar opnieuw een deel vol geluidseffecten. ‘Higher’, het superkorte sluitstuk, is na ‘Energy’ een prachtig melodisch werkje, maar dan moet je niet naar de tekst luisteren.
Alle muziek is geschreven door Robert-Jan: “Ik kom met allerlei thema’s en die plakken we met z'n vieren aan elkaar. Soms is het nog een heel uitzoekwerk omdat we zo verschillend zijn, maar we komen er altijd uit.” Het feit dat er niet echt een zanger is, is ook niet heel belangrijk: “We hebben geleerd ermee te leven, maar uiteindelijk is het instrumentale gedeelte voor ons het belangrijkste.”

Op de vraag waarom ze dit soort muziek maken antwoordde Sacha van Geest: "We kunnen ons zo veel beter uiten en ook omdat ik het fijn vind. Wij maken de muziek 75% voor onszelf en 25% voor publiek. Het is leuk als mensen ons vragen om iets te spelen wat zijzelf leuk vinden." Ron van Eck en Robert-Jan vinden de nieuwe plaat mooi en ook meer een eigen stijl hebben: "Present from Nancy was meer een afsluiting van een periode; een soort document. De nieuwe plaat is serieuzer, minder humor. Popmuziek is een afspiegeling van de maatschappij, vandaar misschien." 
  Pudding en Gisteren
lp, 1972, Polydor

1. Radio 4:00
2. Supersisterretsisrepus 0:16
3. Psychopath 3:58
4. Judy Goes on Holiday 12:38

1. Pudding en Gisteren, Music for Ballet 20:59

Ron van Eck: bass (4&6 string), guitar on Judy, mouthorgan on Radio
Sacha van Geest: flutes, tenorsax, voice on Radio
Robert Jan Stips: keyboards, vibes, vocals, mouthorgan on Psychopath
Marco Vrolijk: drums, congas, percussion, vocals on Radio (with Elsje)

Words/Music by RJ Stips, except
Radio: lyrics Ron van Eck, arr. by Supersister
Judy: music by Supersister
Pudding en Gisteren: written by RJ Stips/R. v. Eck/arr. Supersister

Hans van Oosterhout: producer
Opgenomen: 1972
Hoes: Wouter Stips

Na Judy komt, op de lp, een lange stilte, gevolgd door een 'mystery track' die doorklinkt tot in de uitloopgroef.

De eerste oplage van de lp had een kijkvenster en een openkniphoes, met daarin songteksten en foto's 
‘Pudding en Gisteren’, opnieuw in een samenwerking van Hans van Oosterhout komt voor de zomer van 1972 uit. De hoes oogt vrolijk, met felle kleuren en is ontworpen door Wouter Stips, Robert-Jan’s oudere broer. De voorzijde heeft een kijkgat naar enkele stripfiguren. De binnenkant is een compleet stripverhaal, getekend door Wouter. De strip verwijst naar het gelijknamige ballet, maar laat ook een kritische noot zien richting muziekindustrie: "Its allright as long as it $wing$". Op de achterzijde staat een foto van Ron van Eck tijdens de balletvoorstelling; hij deed mee aan het ballet op het podium. Geen teksten, geen informatie??? Jawel, maar daarvoor moest je letterlijk de hoes opengesnijden- of knippen. Aan de grijze binnenzijde vind je songteksten, wie en wat en een aantal foto’s van de band. Het openknippen is nieuw én zelfs tot nu zeer bijzonder voor een hoes!
Zoals sommige leden al na de vorige plaat lieten weten zijn er op Pudding & Gisteren nieuwe instrumenten te horen, Sacha speelt nu ook tenorsax en Ron speelt nu hoorbaar gitaar. Ook nieuw: bijna iedereen zingt op Radio. Het album wordt zowel in Engeland als Duitsland uitgebracht onder de titel ‘Pudding & Yesterday’.
Supersister's derde album opent met ‘Radio’, een pakkend nummer dat ook op single uitgebracht wordt (B-kant: ‘Dead Dog’). Onverwacht scoort die single goed en komt tot de 21e plek in de top40. De humor is duidelijk niet verdwenen op deze plaat, want track twee heet ‘Supersisterretsisrepus’ (draai het woord eens om). Het is een heel kort intermezzo op weg naar ‘Psychopath’. De zwartgallige teksten die we al kennen van de tweede plaat worden hier voortgezet: “It's really hard today to find some truth, there's even acid in your apple juice. I don't think it's too hard to understand, there are people who don't even trust a helping hand. They prefer to drawn in water than in the drifting sand.”
De eerste kant van de lp eindigt met ‘Judy Goes on Holiday’. Judy rijdt motor want ze scheurt meteen weg, maar er staan haar heel wat avonturen te wachten. Het nummer lijkt te eindigen met een minutenlange stilte. Als je echter geduldig blijft luisteren komt daarna nog een nummer in de stijl van ‘Gonna Take Easy’ en ‘Fancy Nancy’. He stuk heeft geen naam, maar wordt later ‘Oohwee, I love you baby’ genoemd. En, wat nog kon met lp’s, het stuk loopt door in de uitloopgroef en eindigt abrupt als de arm met de naald omhooggaat.
Heel kant twee is voor de balletmuziek van ‘Pudding en Gisteren’. Het is een typisch Supersisterstuk, snelle ritmes, wisselende tempo’s. lange fluit- en keyboardsolo’s, elektronica, vervorming. Kortom avontuurlijke muziek die, overeenkomstig de vorige twee platen, eindigt met een meditatief fluitstuk met opnieuw dank aan Erik Satie.
‘Pudding en Gisteren’ is een prachtige plaat, misschien wel de mooiste of beste van Supersister. Dat vinden niet alleen de fans, maar dat vindt ook de jury van de Edison Awards. Ging de Edison voor ‘To the Highe$t Bidder’ hun neus net voorbij, deze is verdiend. Alhoewel… De band, in persoon van Stips, denkt er iets anders over, hij wil liever niet dat Supersister belandt in de (dode?) hoek van gerenommeerde prijswinnaars. Het ‘protest’ vindt live plaats op de TV. Tijdens de uitreiking door de gerespecteerde presentator Willem (o') Duys laat Robert-Jan de prijs, een zwaar beeldje, bijna op de voet van Duys vallen en in plaats van het verwachte lied ‘Radio’ spelen ze de doo-wop pastiche ‘Oohwee I Love You Baby’. Menigeen moet zich verbijsterd hebben afgevraagd waarom deze groep een Edison ontving. De ‘echte’ fans hebben waarschijnlijk vreselijk zitten lachen.
 
  Superstarshine vol. 3
lp, 1972, Polydor

1. She Was Naked 3:44
2. Missing Link 2:58
3. A Girl Named You 3:17
4. Gonna Take Easy 1:49
5. No Tree Will Grow 4:22
6. The Groupies of the Band 4:27

1. Radio 3:59
2. Spiral Staircase 3:07
3. Fancy Nancy 2:44
4. Wow - Live Version 12:53

Ron van Eck: (fuzz)bass, guitar
Sacha van Geest: flutes, vocals
Robert Jan Stips: keyboards, vibes, lead vocals
Marco Vrolijk: drums, percussion, vocals

Music/Words by
1./3./5./8./9. RJ Stips
2./6./10. Supersister
4. Supersister/Hans van Oosterhout
7. RJ Stips/R. van Eck (lyrics)/arr. Supersister

Hans van Oosterhout: producer
All tracks: 1970-1971-1972
Hoes: ?

"WOW was recorded live at the Circusgebouw, Scheveningen during The Holland Festival, July 1st, 1972; recorded by E. Bakker with the GTB-portable 8 track"
Cover by ?

In feite is dit een verzamelalbum met daarop bekende single-versies en B-kantjes. Essentieel en nergens anders te vinden is de unieke 'Wow' live-versie. 
In 1973 komt opnieuw een single uit in de hoop net zo succesvol te worden als’ Radio’. Er is gekozen voor ‘Wow (studio versie)/Drs. D.’ Het plaatje blijft totaal onopgemerkt. In hetzelfde jaar brengt platenmaatschappij Polydor een compilatieplaat van de band uit: ‘Superstarshine Vol. 3’. Die ‘nr. 3’ is in een reeks van supersterren, waaronder The Who, The Cream en Frank Zappa. Voor de fans, die natuurlijk alles hebben, is het toch aan leuk album, ook al door de geringe prijs. Naast singlewerk staat er namelijk één belangrijk nummer op: ‘Wow’, (The Intelligent Song) [Live], het intelligente nummer, maar nu live én in een lange versie!. Het duurt maar liefst dertien minuten en is opgenomen tijdens het Holland Festival op 1 juli 1972. De rest van de nummers is grotendeels bekend: ‘She Was Naked, I'm Gonna Take Easy, The Groupies of the Band, Fancy Nancy, A Girl Named You, No Tree Will Grow, Missing Link en Spiral Staircase’.
De mensen die alle singles hebben vinden alleen in ;'Wow' een prettig extra, voor de nieuwere fans is deze verzamelplaat een prachtig extra, immers de meeste singles staan erop.
  Iskander
lp, 1972, Polydor

1. Introduction 0:41
2. Dareios the Emperor 4:50
3. Alexander 7:02
4. Confrontation of the Armies 2:47
5. The Battle 7:58

1. Bagoas 2:53
2. Roxane 3:21
3. Babylon 7:57
4. Looking Back (the moral of Herodotus) 4:30

Ron van Eck: bass
Robert Jan Stips: keyboards, percussion
Charlie Mariano: saxes, flute, bass clarinet, nathasuaram
Herman van Boeyen: drums

thanks:
Pierre Moerlen: marimba on Bagoas and some other percussion
Sacha van Geest: flute on Looking Back

Music by RJ Stips / Ron van Eck, except
Roxane: RJ Stips
Looking Back: Ron van Eck
All Lyrics: Ron van Eck

Giorgio Gomelski: producer
Opgenomen: oktober 1973 in Manor Studios
Hoes: William Reppel/Ron van Eck 
Sacha van Geest en Marco Vrolijk zijn vertrokken omdat Supersister een andere, muzikale richting uitging. Robert-Jan en Ron hadden in Engeland de bekende Manor Studio gereserveerd en afspraken gemaakt met een nieuwe producer: Giorgio Gomelsky. Een nieuwe drummer is er vrij snel: Herman van Boeyen. Als nieuwe blazer wordt de uit de in de jazzwereld bekende Charlie Mariano aangetrokken. Mariano speelt saxen, fluit, basklarinet en oosterse instrumenten als de ‘Nathasuaram’, dat is een hobo-achtig instrument uit India. Mariano speelde bij Stan Kenton, Charles Mingus de Duitse band Embryo, maar ook als gastmuzikant bij talrijke jazzgroepen.
In oktober wordt de vierde Supersisterplaat opgenomen. Gomelsky drukt zijn eigen stempel op het geluid van de band en dat heeft gevolgen voor het groepsgeluid dat daardoor minder ‘luchtig’ wordt. Simon Heyworth is een professionele geluidstechnicus; er wordt, kortom, veel werk gemaakt van de nieuwe plaat. Pierre Moerlen, slagwerker bij de dan nog kosmische band Gong, speelt mee als gastpercussionist. De richting die Supersister opgaat is die van de jazz. Popdrummer Van Boeyen lijkt de omschakeling naar jazz makkelijk te kunnen maken. Het nieuwe geluid is te horen op ‘Iskander’ (1973).

De muziek klinkt behoorlijk gestructureerd. 'Iskander' wordt gezien als basis om live meer ruimte te kunnen bieden aan improvisaties. De bekende Supersisterklank is veranderd in een wat minder lichtvoetige muziek met meer klassieke structuur, maar klinkt her en der jazzy en soms zelfs funky. De saxen en nieuwe keyboardklanken domineren het geluid. Alleen het rustige slotnummer, ‘Looking Back’ - met Sacha op fluit - ademt de sfeer van een ‘oude’ Supersister.
'Iskander’ is een thematische plaat rondom Alexander de Grote. Het gevecht tussen twee culturen, enerzijds westerse logica en anderzijds oosterse magie en mysterie. Met name Mariano neemt middels zijn blaasinstrumenten het oosterse element voor zijn rekening.
Voor veel fans is het wennen, de humor is weg, zelfs de hoes weerspiegelt dit, want die is stemmig zwart met een reeks kruisen tegen de ondergaande zon op de achterzijde en een oosters/Perzisch? aandoende binnenzijde. Een foto uit een dansvoorstelling. Supersister is duidelijk veranderd. Toch wordt 'Iskander' aardig verkocht, maar dat komt mede door de vaste groep fans.
Een nieuwe single ‘Bagoas/Memories Are New’ (1973) brengt weinig verschil in de verkoop, ook deze single doet wederom niets. 
'Iskander' lijkt inmiddels het zwarte schaap in de kudde. Live wordt het, of delen ervan, niet of nauwelijks gespeeld. Dat geldt tot aan de concerten in 2023. Toch ook wel jammer, want het album is zeker niet slecht, er staan prachtige stukken op die toch ook best in een andere setting gespeeld kunnen worden. Dus...
  Sweet Okay Supersister:
Spiral Staircase
lp, 1974, Polydor

1. Retroschizive (introduction schizo) 2:11
2. Jellybean Hop 1:36
3. Dangling Dingdongs 6:53
4. Sylvers Song (Groan, Stamp, Shock, Hoot) 3:09
5. Cookies, Teacups, Buttercups 3:10

1. Gi, Ga, Go (Gollumble Jafers) 4:01
2. It Had to Be 3:46
3. Nosy Parkers 4:26
4. We Steel So Frange (Epilogue) 2:54

Sacha van Geest: flutes, saxophones, lead vocals, percussion
Robert Jan Stips: keyboards & vocals, etc.
Louis Debij: drums
Jan Hollestelle: bass, stringbass
Ron van Eck: bass
Martin van Wijk: electric guitar
Mien van de Heuvel & Anneke van der Stee: mandolins
Josée & Inge Van Iersel & Dorien van der Valk: chorus
Mr. (Jan) de Wolf: horns
Bertus Borgers: saxophones
Dick de Jong: bagpipes
Jan de Hond: guitar
Cesar Z.: drums on Sylvers Song
Los Allegres Band

Setup/lyrics/additional/musical ideas/graphics: Sacha van Geest
Musical scores/arrangements: Robert Jan Stips

Hans van Oosterhout: producer
Opgenomen: 22 juli en 15/16 augustus, 1974
Hoes: Sacha van Geest 
Sacha van Geest brengt in 1974 onder de verwarrende naam ‘Sweet Okay Supersister’ het album ‘Spiral Staircase’ uit. Verwarring, omdat verwezen wordt naar Supersister, maar de oude naam, Sweet Okay Supersister, gebruikt wordt én zowel Robert-Jan Stips als Ron van Eck meedoen. Daarnaast tevens talloze andere musici, waaronder Bertus Borgers, Cezar Zuiderwijk, Louis Debij, Jan Hollestelle en Los Allegres. Het is een bijzondere plaat vol humor, geluidseffecten en prachtige muziek. In zekere zin sluit dit album aan op Supersisters eerste album, ‘Present from Nancy’. Maar Nancy is inmiddels wel in de Caraïben geweest, want die invloeden zijn hoorbaar. Van Harry Belafonte leerde ze de calypso. De vrolijke sound van gastspelers Los Allegres resulteert zelfs in een single: ‘Coconut Woman/Here Comes the Doctor’(1974). De Caribische sound van dit plaatje zorgt voor een bescheiden hitje. Sacha organiseert een live uitvoering van zijn album, compleet met het nodige spektakel: mandolines, doedelzakken, verkleedpartijen, straatgeluiden en een Caraïbisch strand. Zelf speelt hij in een bananenpak... Tijdens het concert kwam nog even een oude bekende langs: ‘Present from Nancy’ was de openingssong. 
Ondanks het feit dat dit een soloalbum van Sacha is, wordt het album alom gerekend tot de vaste rij Superisteralbums.
Memories are New
cd, 2000, SOSS Music

  1. Present from Nancy 7:23
  2. Radio 2:20
  3. Mexico 6:23
  4. Judy Goes on Holiday 9:07
  5. (2x3=) 6 Blauwe Dwergen 1:16
  6. Hommage 3:35
  7. Sweet Suicide 2:23
  8. Modest Man 4:12
  9. Wine Melody 2:44
10. Nothing is Real 3:56
11. Workman's Song 3:10
12. House in the Country 3:29
13. Seven Ways to Die 3:05
14. Woods of Frustrated Men 3:41
15. Corporating Comboboys 0:48
16. Manke Boerenwals 1:08
17. Psalm 2:13

Marco Vrolijk: drums
Sacha van Geest: flutes, vocals, artwork
Ron van Eck: bass
Robert Jan Stips: keyboards, vocals
with:
Rob Douw: trumpet, ideas and vocals (5, 13-17), lead vocal (5)
Gerhard Smit: guitar, vocals (5, 13-17)
en:
Alfred Hause: dirigent
Tanz- und Unterhaltungsorchester des NDR (tracks: 6 to 12)

Music/Words by Robert Jan Stips, except
2. & 7. - 9. & 11 Ron van Eck / RJ Stips
4. Supersister
5. & 10. & 14. & 16. Rob Douw / RJ Stips
17. Rob Douw

Tracks 1 - 4: live recordings
Tracks 6 - 12: NDR Recordings. Recorded with the Tanz- und Unterhaltungsorchester des NDR, conductor: Alfred Hause, Recorded live 4-10-1971, arrangements by RJ Stips

Archive research, mastering, editing: Aad Link & Robert Jan Stips
Dedicated to the late: Hans van Oosterhout and Dick Zwikker
Hoes: Sacha van Geest/Natascha Leenheer
Zomaar, plotseling, ‘out of the blue’ kwam er in 2000 een e-mail binnen met de vraag of Supersister nog bestond en zo ja, of ze wilden spelen op het Progfest in Los Angeles. Nee, Supersister bestond eigenlijk niet meer, maar een emotioneel weerzien tijdens de begrafenis van Dick Zwikker (hun voormalig manager) had wel wat losgemaakt. Ze mailden spontaan terug dat (de oude) Supersister graag wilde komen. Dat betekende wel oefenen en de oude instrumenten opzoeken of terugvinden. Na 27 jaar was de geest uit de fles, de vonk terug en hadden ze alle vier veel plezier om opnieuw het oude werk te spelen. Repetities vonden plaats in Sacha’s kantoor. Er kwamen enkele try-outs in Nederland en vervolgens was er groot succes in Amerika. Terug in Nederland werden er in december 2000 een aantal concerten gegeven in Groningen, Tilburg, Den Haag en een bijzonder concert in Paradiso. In Paradiso werden cd- en filmopnames gemaakt. Als opwarmer voor de cd/dvd van dat concert kwam er een limited edition cd op de markt: ‘M.A.N. (Memories Are New)’ (2000). Op die cd staat voornamelijk ‘historisch’ werk, waaronder een deel van het concert met het NDR-Orchester, vroege- en liveversies van ‘Present from Nancy’, ‘Radio’ en ‘Judy Goes on Holiday’, maar ook pré-Supersister-ontdekkingen als ‘(2x3=) 6 Blauwe Dwergen, gezongen in het Nederlands, en ‘Manke Boerenwals’. De historiek komt van de bijdrage van het eerste uur: Rob Douw (trompet, zang en ideeën) en Gerhard Smit (gitaar, zang).
Op één cd vind je zo een prachtige dwarsdoorsnede van Superister's muziek- en aanpak. Humor, afgewisseld met serieus werk. Zeker het deel met het Dans- en Amusementsorkest is een bijzondere en meteen ook mooie aanvulling in Supersisters oevre. Dat maakt ‘M.A.N.’ een niet te missen album.
Supersisterious, live at the Paradiso, december 2000
2cd, 2001, SOSS Music

1. Present from Nancy 8:01
2. Memories are New 9:16
3. Mexico 7:54
4. A Girl Named You 9:59
5. No Tree Will Grow 7:16
6. Judy Goes on Holiday 10:15

1. Corporation Combo Boys 0:55
2. 6 Blauwe Dwergen 1:03
3. Energy (Out of Future) 12:49
4. Pudding en Gisteren (Music for Ballet) 22:00
5. She Was Naked 4:22
6. Radio 3:57
7. Wow - the Story 3:13
8. Wow 9:53

Sacha van Geest: flutes, vocals, sax
Ron van Eck: bass, guitar
Robert Jan Stips: keyboards, vocals
Marco Vrolijk: drums

Music/Words by Robert Jan Stips, except
1.1/1.2/2.4 Ron van Eck/ RJ Stips
1.6/2.6/2.8 Supersister
2.2 Rob Douw / RJ Stips

Recorded live at The Paradiso, Amsterdam, december 3rd, 2000
Cover by Natascha Leenheer

This album is a tribute to Sacha, who died July 2001.
Memories Are New......... forever.......
Het Paradisoconcert wordt begin 2000 uitgebracht op cd: ‘Supersisterious’. Supersister laat werk horen van de eerste drie albums. Merkwaardig genoeg staat er geen enkel stuk op van Iskander. Ergens dan toch wel weer jammer, zo slecht is dat album nou ook weer niet. Weinig nieuws dus, maar wel fijn om te horen (en op de dvd te zien) met hoeveel plezier de vier heren hun 'oude' muziek vertolken en met net zoveel plezier die ontvangen wordt door mensen iot een hele reeks landen. Ze zijn speciaal voor Supersister nog Progfest gereisd. Meteen ook blijkt dat Supersister's muziek iets tijdloos heeft. Dat komt zonder twijfel door de klassieke invloeden in de muziek.
Je zou nu kunnen zeggen dat het best wel weer goed gaat met Supersister. Er komen dan ook plannen voor een vervolg, nieuwe concerten, nieuwe stukken wellicht? Dan, geheel onverwacht, overlijdt Sacha op 29 juli 2001. Zijn overlijden betekent het definitieve einde van Supersister, want, zoals Stips, het vertelt: “Niemand speelt zoals Sacha, hij is dan ook niet te vervangen door iemand anders. Zijn dwarrelende fluitspel is uniek.”
Ron van Eck overlijdt op 20 juli 2011. Hij heeft dan een zeven jaar lange strijd met zijn ziekte achter de rug. Dat halveert de originele groep en, zoals toen op de site van Supersister geschreven stond, "Zonder Ron geen Supersister!"
Dat klopt zonder meer, maar toch zou er een nieuwe Superister tot stand komen, acht jaar later...
Sweet OK Supersister* ‎– Live At The Paradiso, Amsterdam 2000

DVD, 2006, SOSS Music

1. Live at the Paradiso (concert as on cd: Supersisterious) 75:00

1. Live in Los Angeles (doc at Progfest) 30:00
2. Supersister Picture Show 0:35
3. VPRO Archive Material 0:11
4. Down Memory Lane (back in time list) 0:12
5. Weblinks

Ron van Eck: bass,
Marco Vrolijk; drums
Sacha van Geest; flute, vocals
Robert Jan Stips: keyboards, Vocals

Recorded on 3/12/2000 at the Paradiso, Amsterdam by camera-crew-de-luxe and United Broadcast Facilities.
Paradiso soundtrack recorded by Jan & Paul Schuurman's 'the van', remixed July 2001 at the Ampco Superbrother Studio.
Final editing and mastering at 'buro geluidsmanipulatie'

Producer – Aad Link, Robert Jan Stips
Compiled By [A Photo Gallery Composed By] – Aad Link (tracks: 2-2)
Film Director – Marcel de Vré (tracks: 1-1 to 2-1)
Film Producer – Anja Hof* (tracks: 1-1 to 2-1)
Het Paradisoconcert wordt begin 2000 uitgebracht op cd: ‘Supersisterious’ (zie hierboven) en dvd: ‘Sweet Okay Supersister’.  De eerste dvd is het viuseel verslag van het concert in Paradiso. Wat we horen is hetzelfde als op de cd. Wat we zien is een bevlogen band die er echt zin in heeft. Mooi om te zien.
De tweede dvd laat zien hoe de Amerikanen, Mexicanen, Japanners en vele anderen verheugd en vooral heel enthousiast reageren op de band en vertellen wat die voor hen betekend heeft. Daarnaast is die dvd aangevuld met veel foto’s en historische tv-opnamen. Dat zijn er niet veel, want bijna alles blijkt gewist. Dat laatste was indertijd heel gewoon, maar met terugwerkende kracht enorm zonde. Genieten dus van een stukje vaderlandsche geschiedenis.
Robert Jan Stips plays Supersister: Present to the Highest Pudding

cd/dvd, 2016, Just Entertainment


DVD
  1. Present From Nancy 6:38
  2. Memories Are New/11-8/ Dreaming Wheelwhile 8:03
  3. Mexico, Metamorphosis, Eight Miles High 5:08
  4. Intro Dona Nobis Pacem 1:43
  5. Dona Nobis Pacem 3:25
  6. She Was Naked 3:32
To The Highest Bidder
  7. A Girl Named You 8:55
  8. No Tree Will Grow 4:38
  9. Energy / Higher 10:29
Pudding & Gisteren
10. Radio 3:35
11. Intro Supersisterretsisrepus 1:16
12. Supersisterretsisrepus 0:33
13. Psychopath 3:07
14. Intro Judy Goes On Holiday 1:27
15. Judy Goes On Holiday 6:51
16. Intro Pudding & Gisteren 0:57
17. Pudding & Gisteren (Music for Ballet) 15:12
Extra's
18. Introduction Of The Concert 5:50
19. Spiral Staircase 3:09

CD
  1. Introduction/Present From Nancy 5:50
  2. Memories Are New/11-8/ Dreaming Wheelwhile 7:47
  3. Mexico / Metamorphosis/ Eight Miles High 5:03
  4. Dona Nobis Pacem 3:23
  5. She Was Naked 2:56
  6. A Girl Named You 7:22
  7. No Three Will Grow 4:14
  8. Energy / Higher 9:44
  9. Radio 3:29
10. Psychopath 3:00
11. Judy Goes On Holiday 6:51
12. Pudding & Gisteren (Music For Ballet) 14:32

"An experimental 3-piano-recital"
Three Supersister albums played on three grand piano's simultaneously

Recorded at: Beauforthuis Austerlitz The Netherlands
Sunday afternoon July 5, 2015

Camera: Jeroen van de Drift, Ralph de Lange, Roel Wijngaards-de Meij
Ontwerp: Just Works
Regie: Ralph de Lange
Edited By [Audio-Edit],
Executive-Producer: Jos Eilert
Fotografie: Jan-Willem Bullée
Producer: Gerrit van Dijk
Notes

Hard cover slipcase with a hard cover 2-disc digipak
In 2015 had Robert Jan Stips, toch een beetje de vader van de superzussen, een bijzonder concert gegeven in het Beauforthuis in Austerlitz. Op drie, qua klankkleur verschillende piano’s, voerde hij het werk uit van Supersister. Hij zat in een driehoekige opstellingen in een bloedheet gebouw, maar gaf ondanks die hitte een fantastisch concert.
Bijzonder is dan dat de muziek van Supersister overeind blijft. Stips speelde vaak op twee piano's tegelijk, dat kleurde het geluid al behoorlijk. Soms zaten we te luisteren naar een bijna klassiek concert, dan weer naa jazz, maar gelukkig wat het allemaal Supersister.
Het concert werd opgenomen en in 2016 uitgebracht op cd+dvd: ‘Present to the Highest Pudding’. Ter gelegenheid van de presentatie daarvan werd het drievleugelconcert nogmaals overgedaan. Dit keer minder warm, maar net zo geïnspireerd en enthousiast. Er was duidelijk een groep echte Supersisterfans in de zaal die na afloop allemaal in de rij stonden voor een getekend exemplaar.
 
Supersister Projekt 2019:
Retsis Repus
cd, lp, 2019, SOSS Music

  1. Memories Are New IV 3:26
  2. I Am You Are Me/Transmitter 4:44
  3. Sister Talk 1 0:44
  4. For You and for Nobody Else 7:59
  5. Max Eco 3:00
  6. Hope to See You There Again 5:28
  7. Yellow Days 4:31
  8. Sister Talk 2 0:35
  9. Next Door Movie 3:12
10. Cuckoo 3:58
11. Hope to See You Again 1:24

Basgitaar: Bart Wijtman (tracks: 1, 2, 4, 9, 10), Rinus Gerritsen (tracks: 5 to 7, 11)
Bastrombone: Bart van Gorp (2) (tracks: 1, 4 to 7, 9-11)
Drums: Cesar Zuiderwijk (tracks: 5, 7, 10, 11), Leon Klaasse (tracks: 2), Marco Vrolijk (tracks: 4), Rob Kloet (tracks: 1, 9, 10), Rob Wijtman (tracks: 6)
Keyboards: Peter Calicher (tracks: 7, 9)
Keyboards, zang: Robert Jan Stips (tracks: 3, 8)
Verteller: Freek de Jonge (tracks: 10)
Trombone: Junior Huigen (tracks: 1, 4 to 7, 11)
Viool: Marieke Brokamp (tracks: 1, 4 to 7, 9-11), Thijs Kramer (3) (tracks: 4 to 7, 9-11)
Zang: Henk Hofstede (tracks: 1, 10), Joke Geraets (tracks: 1, 10)

Written-By, Arranged By, Producer: Robert Jan Stips

Producer (production): Aad Link
Liner Notes: Robert Jan Stips
Artwork: Anke Landweer
Fotografie: Bibi Veth, Sander de Goede, Jan-Willem Bullée

Gatefold digisleeve with 16-page booklet.
Robert Jan Stips had al enige tijd ‘Supersister’-achtige muziek klaarliggen, maar wist nog niet goed hoe dat uit te voeren. In ieder geval niet met een dwarsfluit. Het project werd opgepikt en gefilmd ten behoeve van een documentaire voor de TV: 'De tovenaar van de Nederpop'. Voor de uit te voeren muziek werden vrienden en bekenden uitgenodigd, collegamusici uit bands waar Stips in gespeeld of voor geproduceerd had zoals Golden Earring en Gruppo Sportivo en zijn huidige band Nits. Inderdaad geen dwarsfluit, maar wel viool en trombone. “Grappig is dat die bijna verwisselbaar zijn, viool zit qua klank in hetzelfde gebied als de dwarsfluit”, aldus Stips. Wel fijn dat oud-drummer Marco Vrolijk op een compositie meespeelt.
Het is zowel leuk als leerzaam om in de documentaire te zien hoe de muziek vorm krijgt. Er wordt heel wat afgelachen, maar Stips' tovermuziek zet zelfs ervaren musici behoorlijk aan het werk om het goed te krijgen. Zuiderwijk, toch een fenomenaal drummer, heeft duidelijk moeite met die ‘gekke ritmes’ van Stips. Ritmes en maten buiten het stramien van de vierkwartsmaat vallen en voor een rockdrummer moeilijk neer te leggen. Zuiderwijk bijt zich vast en wil het kunnen. Dat is prachtig om te zien.
‘Retsisrepus’ klinkt soms, heel even, een beetje als Supersister. Dat moet ook wel natuurlijk, het is immers een setting onder de vlag met die naam ook al staat die achterstevoren. Maar toch het is géén Supersister. Goed beschouwd is dit ‘gewoon’ mooie muziek die eigenlijk geen predicaat of stempel nodig heeft. De mooiste track, zelfs na tientallen keren luisteren, vond ik meteen en vind ik nu nog: ‘Hope to See You There Again’. Misschien wel omdat die zo vreselijk langzaam is. Met een track als deze realiseer je je dat Stips heel goed filmmuziek zou kunnen spelen. Misschien nog iets voor de toekomst?
Looking Back Naked
cd, 2020, SOSS Music

  1. 2 x 3= Zes Blauwe Dwergen 1:15
  2. Pinknal Sally 3:47
  3. Seven Devils 3:28
  4. Heebaberieba 3:05
  5. Lonely Rocking Rocket Man 2:24
  6. Seven Ways To Die 3:55
  7. In Die Allee 3:11
  8. Manke Boerenwals 1:06
 9. We're On A Ship Now 4:22
10a. Superblues 1:07
10b.  Supergreen Love Machine 4:33
11. French Key To Britain 7:25
12. Woods Of Fustrated Men 3:40
13. Metamorphosis 10:11
14. Sweet Dakota 13:03
15. Old Little Washerwoman 1:42

Written by:
Gerhard Smid (tracks: 10a), Marco Vrolijk (tracks: 10a), Rob W. Douw (tracks: 1, 3, 4, 7, 8, 10a, 12), Robert Jan Stips (tracks: 1-6, 8-15), Ron van Eck (tracks: 10a,15), Sacha van Geest (tracks: 10a)

1. De Laan, Den Haag, september 1969
2. Westland Studio, Naaldwijk, 18 juli 1969
3. Westland Studio, Naaldwijk, 18 juli 1969
4. Hilversum, 12 november 1969
5. De Laan, Den Haag, september 1969
6. De Laan, Den Haag, september 1969, Hilversum, 12 november 196
7. Hilversum, 12 november 1969
8.  Hilversum, 12 november 1969
9. [leftover van de M.A.N. tape?], Hilversum, 12 november 1969
10. Hilversum, 12 november 1969 + Westland Studio, Naaldwijk, 18 juli 1969
11.  Jongerencentrum Rasa, Utrecht, 24 maart 1972
12. De Laan, Den Haag, september 1969
13. Concordia, Haastrecht, 20 juni 1970
14. Concordia, Haastrecht, 20 juni 1970
15. Circustheater, Scheveningen, 3 maart 1972

Photografie: Ger Kouwenberg

"Limited Edition* of 450 copies only available with the Fred Baggen biography 'Supersister Looking Back, Naked'.
The album is comprised of never before released songs, written about in the book and recorded by Supersister in 1969 and the early 70's."

* Later alsnog separaat uitgegeven en te koop
Het is fijn als iemand het verhaal van Supersister vertelt. Ik had dat al meerdere keren gedaan, maar nooit in boekvorm. Het idee was zelfs nog nooit bij mij opgekomen. Het Grote, met nadruk op gróte, Supersisterboek werd uiteindelijk geschreven door Fred Baggen. Alles, maar dan ook alles wat er te vinden was staat erin. Completer kun je niet zijn. Bij de diverse interviews van hem aan mensen rondom en in Supersister kwamen herinneringen boven, maar ook oud, gespeeld werk. Er werd gezocht én gevonden. Dat kwam op cd. In eerste instantie in een gelimiteerde oplaag, alleen bij het boek, later alsnog separaat. Op die cd staat muziek, zoals Stips het uitlegde: "Vroeger was Den Haag beatstad nummer één. Als je door de straten liep hoorde je overal muziek uit ramen komen. Uit een van die ramen kwam die van ons." Muziek in embryonale fase, vaak nog zonder naam of onder de noemer Sweet Okay Supersister. Muziek nog met Gerhard Smit en Rob Douw, experimenteel, alternatief, gewoon gek of gewoon goed. Alles kon en mocht. Het is de basis voor 'Present from Nancy'. Sommige liedjes, zoals de '2x3=6 Blauwe Dwergen', 'Manke Boerenwals' en 'Seven Ways to Die' kenden we al in een andere versie van 'M.A.N.' Dat laatste nummer gaat al aardig richting wat we later zouden kunnen gaan horen. Grappig dat er ook regelmatig in het Nederlands wordt gezongen, zoals in 'In Die Allee'. Leuk woordspel ook. Dat spel geldt ook voor 'Supergreen Love Machine',  een verwijzing naar het toenmalige radioprogramma 'Super Clean Dream Machine'? Een ander nummer, zoals 'Metamorphosis', zou later in een andere jas terugkeren op het eerste album. Niet alles is even zuiver en/of perfect opgenomen.
In 'Sweet Dakota' horen we ook al de wat verdere toekomst, namelijk die van 'Higher' (1971), maar dan wel anders natuurlijk.
De cd eindigt met een melige doowop-achtig 'Old Little Washerwoman'.
Toch maar mooi dat met schatgraven oud, vergeten werk bovenkomt en eenmaal afgestoft een mooi inzicht geeft in de keuken van onze superzussen.
Live in Scheveningen 1972
cd, 2021, SOSS Music

1. Present from Nancy
2. Judy Goes on Holiday
3. Radio
4. Mexico
5. Pudding en Gisteren
6. Wow
7. Memories Are New
8. She Was Naked

Ron van Eck: (fuzz)bass, guitar
Sacha van Geest: flutes, vocals, sax
Robert Jan Stips: keyboards, lead vocals
Marco Vrolijk: drums,

Original Live recording July 1st, 1972 at Circus Theatre Scheveningen.
2021 remix by RJ Stips at BGM Studios, Delft.
Production 1972: Hans van Oosterhout
Production 2021: Aad Link

Artwork: Dorien van der Valk
Front Cover: Nick van Leent
additional design: Aad Link, RJ Stips
Op 1 juli 1972 speelde Supersister in het Circus Theater in Scheveningen. Een flink stuk van dat concert werd op multi-track en een gedeelte via een live mix op ¼ inch geregistreerd, maar er werd toen weinig mee gedaan. Nadat 'Wow' in de ‘Superstarshine’ serie op lp was verschenen (zie hierboven), raakten de tapes in de vergetelheid, zeg maar gerust kwijt. Recent werden ze echter dankzij het speurwerk naar oud materiaal rondom de biografie van Fred Baggen teruggevonden in Londen, in het archief van Universal. Waar zo'n boek al niet goed voor is.
Na het door o.a. RJ Stips geleverde restauratie- en mixwerk kunnen we nu, zo’n 50 na dato, onverwacht een Supersister-concert uit 1972 horen. Meteen is het ook het eerste, echte Supersisterconcert van toen live op cd. Ik vond het in 1972 al vreemd dat er niet meer was, maar ja, je bent jong en naïef en weet nog niet de diverse ingangen te vinden. Met terugwerkende kracht hebben we nu dus een prachtig concert, dito uitgevoerd en een genot om naar te luisteren. Zo herinner ik me die concerten ook, tsja, those good old days...
singles, verzamel-lp's, dvd's, box & variaties op een thema:

She Was Naked//
Spiral Staircase

single, 1970, Blossom Records


Supersister

lp, (Amerika) 1970, Dwarf Records

De Amerikaanse 'super'-uitvoering van Present from NancyFancy Nancy/
Gonna Take Easy

single, 1970, Polydor


A Girl Named You (single version)
/
Missing Link

single, 1971, Polydor
To The Highest Bidder

lp, (Engeland) 1971, Dandelion

No Tree Will Grow/
She Was Naked


single, (Engeland) 1971, Dandelion

No Tree Will Grow (single version)/

The Groupies of the Band

Single (Nederlands), 1972
Polydor


No tree Will Grow (single version)/
A Girl Named You (single version)


single (Engeland), 1972, PolydorRadio/
Dead Dog

single, 1972, Polydor
 
Wow/
Drs. D.


single, 1973, Polydor


Bagoas (single version)/
Memories Are New (1973 version)

single, 1973, Polydor
 

Startrack Vol. 1
Verzamel-album

lp, 1973, Polydor


1. Bagoas 2:44
2. Judy Goes on Holiday 9:17
3. Babylon 7:54
4. Pudding en Gisteren (excerpt) 2:14

1. Present from Nancy 8:08
2. Mexico 3:21
3. Energy (out of Future) (excerpt) 4:21
4. Higher 3:14

Written-By – R.J. Stips* (tracks: A1, A3 to B4), R. van Eck* (tracks: A1, A3 to B1)

Hans Van Oosterhout: producer
Hoes: Evert Jan Monroy, foto Willem Reppel

Afkomstig van: A1, A3: 1971 (track A1 is the 7" version)
A2, A4: 1972 (track A4 is the final episode)
B1, B2: 1970 (track B2 is part of Metamorphosis)
B3, B4: 1971 (track B3 is a fragment - track B4 has a fade-in)Sweet Okay Supersister:
Coconut Woman/
Here Comes the Doctor


single, 1975, Polydor

In samenwerking met Los Alegres

Present from Nancy/
To the Highest Bidder


cd: 2 on 1, 1990, Polydor

Tracks als op de lp's hierboven

Pudding en Gisteren/
Superstarshine vol 3.


cd: 2 on 1, 1990, Polydor

Tracks als op de lp's hierboven, maar wegens 'ruimtegebrek' zijn 'A Girl Named You', 'No Tree Will Grow (On Too High A Mountain)' en 'Radio' van 'Superstarshine' niet geplaatst op deze cd. 


 
Iskander/
Spiral Staircase


cd: 2 on 1, 1990, Polydor

Tracks als op de lp's hierboven


The Universal Masters Collection


cd, 2002, Universal Music/Polydor

verzamel-album
1. Introductions 2:57
2. Present from Nancy 5:09
3. Memories Are New 3:47
4. Dreaming Weelwhile 2:50
5. Mexico 4:21
6. She Was Naked 3:43
7. Dona Nobis Pacem 8:33
8. A Girl Named You 10:05
9. Higher 2:46
10. Radio 3:59
11. Psychopath 3:58
12. Bagoas 2;54
13. Looking Back 4:30
14. Spiral Staircase 3:04

Hoes: Studio Eric WondergemPresent from Nancy

cd, 2008, Esoteric Recordings

Original album on cd with extras:
She Was Naked/Spiral Staircase (single)
Fancy Nancy/Gonna Take Easy (single)

original artwork, new essay by
Paul Lemmens and new photographs

To The Highest Bidder

cd, 2008, Esoteric Recordings

Original album on cd with extras:
A Girl named You/Missing Link (single)
No Tree Will Grow/The Groupies of the band (single)

original artwork, new essay by
Paul Lemmens and new photographs

Pudding en Gisteren

cd, 2008, Esoteric Recordings

Original album on cd with extras:
Dead Dog (back side single)
Wow - live version

original artwork, new essay by
Paul Lemmens and new photographs

 
Iskander

cd, 2008, Esoteric Recordings

Original album on cd with extras:
Wow/Drs. D. (single)
Bagoas/Memories Are New (single)

original artwork, new essay by
Paul Lemmens and new photographs

Sweet Okay Supersister:
Spiral Staircase

c
d, 2008, Esoteric Recordings

Original album on cd with extras:
Coconut Woman/Here Comes the Doctor (single feat. Los Alegres)

original artwork, new essay by
Paul Lemmens and new photographsPudding en Gisteren

cd, 2010/2015, Polydor/Universal

"original 1972 album"
(behalve de hoes dan)

 
Present from Nancy

cd, 2010/2015, Polydor/Universal

"original 1972 album"
(behalve de hoes dan)Dreaming Wheelwhile

2x10" vinyl, 2011, Music on Vinyl

A1 Dreaming Wheelwhile
A2 No Tree Will Grow
A3 She Was Naked

B1 Mexico
B2 A Girl Named You

C1 Corporation Combo Boys
C2 Judy Goes On Holiday

D1 Memories Are New
D2 Higher
D3 Missing Link
D4 Radio

verzamelalbum

Eerste 500 waren geperst met een mix van zwart, goud en blauw vinyl

Iskander/
To the Highest Bidder


cd, 2 for 1, 2012, Universal/Polydor 

Long Live Supersister

2lp, 2013, Pseudonym Records


A1 Mexico/Metamorphosis/
Eight Miles High
A2 A Girl Named You

B1 Energy (Out of Future) / Higher

C1 Mexico
C2 Judy Goes On Holiday
C3 Radio

D1 Introduction / Present from Nancy
D2 Modest Man
D3 House in the Country
D4 Nothing is Real
D5 Sweet Suicide

Sacha van Geest: flutes, vocals, sax
Ron van Eck: bass, guitar
Robert Jan Stips: keyboards, vocals
Marco Vrolijk: drums

A1/A2/D1: recorded Live in Baarn, 1971
B1/C1/C2/C3: recorded live in Meerlo, 1973
D2/D3/D4/D5: recorded live at NDR, 1971 - these four tracks were released before on the limited edition 'Memories Are New'-cd.

Hans van Vuuren: producer
Design, Artwork [Restoration], Layout: Carsten Drescher
Sleeve Notes: Mike StaxLong Live Supersister

cd, 2013, Pseudonym Records

1. Introduction / Present from Nancy
2. Mexico / Metamorphosis / Eight Miles High
3. A Girl Named You
4. Energy (out of future) / Higher
5. Judy Goes on Holiday
6. Radio
7. Mexico

1-3: recorded Live at Kasteel Groeneveld, Baarn, february 5th, 1971 by VPRO.
4-7: recorded live at Midsummer Popfestival, Meerlo, July 15th, 1973 by VPRO

Limited Edition. Packaged in a 6-panel Digipak with clear tray and 16-page booklet.

Hans van Vuuren: producer
Design, Artwork [Restoration], Layout: Carsten Drescher
Liner notes: Mike Stax

Present from Nancy/
Pudding en Gisteren


cd, 2 for 1, 2015, Universal/Polydor

Supersister: The Golden Years of dutch Pop Music

2cd, 2016, Universal

  1. She Was Naked
  2. Spiral staircase
  3. Fancy nancy
  4. Gonna Take Easy
  5. A Girl Named You
  6. Missing Link
  7. Radio
  8. Dead Dog
  9. No Tree will Grow (On Too High a Mountain)
10. The Groupies of the Band
11. Wow
12. Drs. D.
13. Bagoas
14. Memories are New
15. Coconut Woman
16. Here Comes the Doctor
17. Introductions
18. Present from Nancy
19. 11/8
20. Mexico
21. Dona Nobis Pacem

  1. Energy (Out of Future)
  2. Higher
  3. Psychopath
  4. Judy Goes on Holiday
  5. Pudding en Gisteren
  6. Introduction
  7. Dareios the Emperor
  8. Looking Back
 9. Retroschizive (introducing Schizo)
10. Nosy Parkers
11. We Steel so Frange (Epilogue)

Tracks 1-1 to 1-16 are singles tracks
Tracks 1-17 to 1-21 are taken from the album Present From Nancy
Tracks 2-1 & 2-2 are taken from the album To The Highest Bidder
Tracks 2-3 to 2-5 are taken from the album Pudding en Gisteren
Tracks 2-6 to 2-8 are taken from the album Iskander
Tracks 2-9 to 2-11 are taken from the album Spiral Staircase

Issued in a 3-panel digipak 

Memories Are New, Complete Album Studio Collection + bonus cd

6cd's in box, 2018, USM(Universal)

cd 1: Present from Nancy
cd 2: To the Highest Bidder
cd 3: Pudding en Gisteren
cd 4: Iskander
cd 5: Spiral Staircase
cd 6: Singles Collection

cd 6:
  1. She Was Naked 3:46
  2. Spiral Staircase 3:06
  3. Fancy Nancy 2:43
  4. Gonna Take Easy 1:48
  5. A Girl Named You 3:17
  6. Missing Link 2:57
  7. No Tree Will Grow (On Too High A Mountain) 4:24
  8. The Groupies Of The Band 4:31
  9. Radio 4:00
10. Dead Dog 2:42
11. Europe On 5, 10 Or 20 Dollars A Day (Part 1) 4:13
12. Europe On 5, 10 Or 20 Dollars A Day (Part 2) 6:03
13. Wow 3:36
14. Drs. D 2:49
15. Bagoas 2:44
16. Memories Are New 6:06
17. Wow (Recorded Live At Holland Festival Scheveningen 1972) 13:03
18. Coconut Woman 3:24
19. Here Comes The Doctor


Ëén nieuwtje in deze box: ‘Europe on 5, 10 or 20 Dollars a Day – part 1 & 2’. Een niet uitgebrachte single ten tijde van Iskander. Kort samen te vatten als een samenvating van Iskander.

Notes on disc 6:
Tracks 1 & 2 are from the single She Was Naked / Spiral Staircase
Tracks 3 & 4 are from the single Fancy Nancy
Tracks 5 & 6 are from the single A Girl Named You / Missing Link
Tracks 7 & 8 are from the single No Tree Will Grow (On Too High A Mountain)
Tracks 9 & 10 are from the single Radio
Tracks 11 & 12 are from an unreleased single from 1973, previously unavailable.
Tracks 13 & 14 are from the single Wow
Tracks 15 & 16 are from the single Bagoas
Track 17 is taken from Superstarshine Vol. 3
Tracks 18 & 19 are from the single Coconut Woman

Artwork: Valentin Ocheda
Booklet Editor: Robert Haagsma

Packaged in a clamshell box with 6 mini LP sleeves and 24-page booklet.Present from Nancy
To the Highest Bidder
Pudding en Gisteren
Iskander
Spiral Staircase


lp's, 2019, gekleurd vinyl

Robert Jan heeft zelf het initiatief genomen om de eerste vijf Supersister albums opnieuw uit te brengen op 180 grams gekleurd vinyl.

Robert Jan Stips: “Ik ben blij en bijzonder dankbaar dat onze muziek muziek nog steeds zo gewaardeerd wordt en dat de serie LP’s een wedergeboorte beleeft met zo’n hoge kwaliteit vinyl uitgave ! We staan er fraai en gekleurd op, de hoezen zijn zo origineel mogelijk, ze klinken als de klok ondanks dat ‘ie al die jaren stevig heeft doorgetikt… kortom, voor ons en alle Supersister liefhebbers een wie weet wel laatste Kers op de Pudding en kroon op ons werk, wat de 
tand des tijds gelukkig met glans heeft mogen doorstaan.” - citaat Supersister-website

Van elke titel werden er maar 500 elk geperst, ze zijn inmiddels uitverkocht.


The Sound of Music

2lp, 2021, Music on Vinyl

Side A
1. She Was Naked
2. Spiral Staircase
3. Introductions
4. Presents From Nancy
5. Dona Nobis Pacem

Side B
1. Corporation Combo Boys
2. Dreaming Wheelwhile
3. A Girl Named You
4. Higer
5. Radio

Side C
1. Psychopath
2. Judy Goes On Holiday
3. Memories Are New
4. Dareois The Emperor

Side D
1. Bagoas
2. (Sweet Okay) Supersister – Retroschivize (Introducing Schizo)
3. Jellybean Hop
4. Supersister – The Groupies Of The Band
5. Supersister Projekt 2019 – I Am You Are Me/Transmitter
6. Supersister Projekt 2019 – Hope To See You There Again

2lp, 2021, Music on Vinyl

This 2LP compilation features songs from the original five albums plus the 2019 album. It was compiled especially for Record Store Day by the band’s leader Robert Jan Stips. The artwork was also created especially for this RSD release.

The Sound Of Music (1970 – 2020 The First 50 Years) is available as a limited edition of 1500 numbered copies on crystal clear (LP1) and transparent yellow (LP2) coloured vinyl.