muziek    home
Turns On, Volume TwoVolume One and Two, 2cd-set
TURNS ON, VOLUME TWO

  1. Moon In June
  2. I Should've Known
  3. A Certain Kind
  4. Save Yourself
  5. Lullaby Letter
  6. Organistics *
  7. Lullaby Letter/Priscilla/Lullaby Letter
(reprise)
  8. We Did it Again
  9. Why are we Sleeping?
10. Joy of a Toy
11. Hope for Happiness
12. Clarence in Wonderland
13. Moon in June
14. Esther Nose Job

Released: 2001

* Organistics is the same as 'Disorgisation' (as on Middle Earth Masters)

Recorded: tracks 1-5 - at the Concertgebouw, Amsterdam, Netherlands, December, 10th 1967; track 6 at Middle Earth, London, November 10th, 1967; tracks 7-14 at Col Ballroom, Davenport, Iowa, Usa, August, 11th 1968

Robert Wyatt: drums, voice
Mike Ratledge: organ, piano.
Kevin Ayers: bass, guitar, voice


Soft Machine ‘Turns On, Volume Two’ begint waar ‘Volume One’ eindigde. De eerste vijf nummers zijn opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam. Nederland was altijd een goede plek voor nieuwe muziek, dat is het nog steeds. De vrijdenkende jeugd van toen omarmde de avontuurlijke Soft Machine meteen. Hoewel het cdboekje echt het Concertgebouw als opnameplek noemt, klinkt het alsof de opnames in een kelder gemaakt zijn. Misschien zou het een mooi project zijn om dit concert eens te digitaliseren en auditief te restaureren. Net als bij 'Turns On, Volume One' is 'Volume Two' er een voor de fans, anders is hier weinig te halen.

Vreemd is het intermezzo met een track uit Middle Earth. Waarom staat die niet bij de rest op ‘Volume One’? En ook: waarom krijgt dit nummer een andere naam? 'Organistics' is namelijk hetzelfde nummer als ‘Disorgisation’ op de ‘Middle Earth Masters’. Wie geeft die namen?

Ergens in 1968 deed de Soft Machine een tournee door de V.S. Op het programma stonden oude, maar ook nieuwere composities zoals 'Moon in June' en 'Esther's Nose Job'. Het is leuk om ze te horen, al moet je wel heel goed luisteren, want deze concertsessies zijn amateuristisch opgenomen met goedkope opnameapparatuur. De opnames vonden plaats in het publiek met hoorbare omgevingsgeluiden, de groep klinkt uit de verte.

Na genoemde tournee werd Soft Machine ontbonden, gefrustreerd, teleurgesteld. Ratledge ging terug naar Engeland en was zover dat hij overwoog te stoppen met muziek, Ayers ging naar Mallorca, op zoek naar rust en andere meer vriendelijke dingen. Wyatt bleef in de V.S. om proberen erachter te komen wat hij het best kon doen.

Vergelijk je beide 'Turns On', dan heeft 'Volume Two’ meer te bieden dan ‘Volume One’. Dat komt vooral door werk dat elders nog niet is opgedoken. Alleen die geluidskwaliteit..., die is nog slechter dan de voorganger.

Nog één ding: de foto op 'Volume Two's hoes is dezelfde als de cover voor ‘Volume One’. Leuk in de serie van spaar ze allemaal, maar erg fout gezien de band die op dit album speelt. Daevid Allen hoort hier namelijk niet op de cover te staan, want was inmiddels uit de band. Waarom geen foto van de band die we horen, dus met Wyatt, Ayers en Ratledge? Typisch staaltje ongeïnteresserde muziekindustrie. Bedankt!

In 2014 werden beide losse 'Volumes' gebundeld tot 2cd-versie: ‘Turns On, an Early Collection’.
     
    Paul Lemmens © 2014/2023