muziek    home
Soft Works: Abracadabra in Osaka


ABRACADABRA IN OSAKA

CD1
1. Seven Formerly
2. Alphrazallan
3. Elsewhere
4. Baker's Treat
5. Calyx
6. Kings & Queens

CD2
1. Abracadabra
2. Madam Vintage Suite
3. Has Riff
4. First Train
5. Facelift

Recorded at Namba Hatch, Osaka, August 11, 2003

Released: 2020

Elton Dean: saxello, alto saxophone, Fender Rhodes
Allan Holdsworth: guitar
Hugh Hopper: bass
John Marshall: drums


In 2020 las ik ergens op het internet dat er een nieuw album zou komen van Soft Works: ‘Abracadabra in Osaka’. Het viel nog niet mee het album te bestellen, want in Europa had men in de (web-) winkels nog gehoord van dit album. Gelukkig kon het album ‘gewoon’ besteld worden in Amerika en waren de import-regels minder streng.

Dat het album überhaupt werd uitgebracht was niet alleen voor mij een verrassing. Soft Works (zie 'Abracadabra') had een aantal concerten gegeven in Amerika, Japan en Italië, waarna de rusteloze Holdsworth de groep verlaten had op zoek naar nieuw avontuur. Dat er opnames gemaakt waren was toen niet bekend, maar ze bleken er wel te zijn. Wie ze opgenomen heeft is onbekend. Ze komen in ieder geval direct van de mixing-console en zijn in stereo.

Fijn dat ze er als bij toverslag blijken te zijn, maar dan begint de ellende pas goed. Technicus Mark Wingfield gaat ermee aan de slag en schrikt zich lam. De drums zijnte hard, de gitaar te zacht, het totale geluid dof, modderig, in de verte en met teveel ‘knallen’ in het laag. Wingfield kreeg de opdracht van 'MoonJune'-Pavkovic deze historische opnames zo te bewerken dat ze "luisterbaar" zouden worden. Een helse taak en hij had dan ook elke, bekende techniek nodig om er iets van te bakken. Dank dus Mark Wingfield. Uiteindelijk is er zelfs genoeg materiaal bruikbaar om twee cd’s te veullen. En, oh ja, dit keer wél een prachtige hoes en mooie foto’s van de bandleden.

‘Abracadabra in Osaka’ is een prachtig album, beter zelfs dan de studio-opnames van ‘Abracadabra’. Sfeervoller, echter, eerlijker. Live bleek dat er wel klassiekers gepeeld zijn. We horen ‘Calyx’ (eigenlijk een Matching Mole-compositie), ‘Kings & Queens’, 'Has Riff’ en ‘Facelift’. Klassiek, maar niet versleten of verouderd. Het klinkt gewoon goed en past nog steeds in de tijd, zeker op de manier zoals de werken hier uitgevoerd worden.

Tussen de studio en live 'Abracadabrea' is er wel iets veranderd: Dean (2006), Hopper (2009) en Holdsworth (2017) zijn inmiddels overleden. De enige die in alle Soft Machine-variaties met voornoemde heren gespeeld heeft, John Marshall, is ook de enige die dit verhaal kan navertellen. Dank John en dank iedereen voor het geweldige concert en uiteindelijk dit album.
     
    Paul Lemmens © 2022/2023