muziek    home
Soft Machine Legacy: Steam


STEAM

  1. Footloose
  2. The Steamer
  3. The Big Man
  4. Chloe & the Pirates
  5. In the Back Room
  6. The Last Day
  7. Firefly
  8. So English
  9. Dave Acto
10. Anything to Anywhere

Recorded: Dec. 28,29,30, 2006, Temple Music Studios, Surrey

Released: 2007

John Etheridge: electric guitar
Hugh Hopper: bass guitar, loops
John Marshall: drums, percussion
Theo Travis: tenor & soprano sax, flute, loops

"In memory of our forever loved and much missed Elton Dean."

Een jaar na de opnames van het Parijse concert in The New Morning zit Soft Machine Legacy weer in de studio voor een nieuw album. Na het overlijden van Elton Dean in februari 2006 lag de keus voor de hand om door te gaan of te stoppen. Het werd doorgaan met nu in de groep iemand die nog nooit eerder in Soft Machine gespeeld had: Theo Travis. Als je een beetje volgt wat er in de muziek gebeurt is Travis geen vreemde naam, hij is bekend van onder andere Gong, Porcupine Tree, Cipher en No-man , van het werken met de broertjes Dave en Richard Sinclair, David Sylvian, Burnt Freeman en Steve Wilson. Travis speelt tenor- en sopraansax en fluit. Dat is ook anders dan Dean, die speelde altsax, Saxello (grofweg een kruising tussen sopraan- en altsax) en elektrische piano. Met Travis krijgt Soft Machine een ander klankbeeld en dat horen we voor het eerst op ‘Steam’.

‘Steam’ is op drie dagen in december 2006 opgenomen in de studio van Jon Hiseman. Ook hier weer komt de geschiedenis om de hoek kijken, want Hiseman was drummer bij de ‘jazz-rock’-band Colosseum. Hij speelde met Allan Holdsworth (!) in de groep Tempest, met tal van andere musici en als gast op een enorme hoeveelheid albums.

‘Steam’ in een gebruikelijk lelijke hoes, bevat tien composities, de meeste – voor Soft Machine begrippen – relatief kort, zo tot negen minuten. HEt album bevat zowaar één oud Soft Machine nummer, ‘Chloe & the Pirates’, een compositie van Mike Ratledge. 'Steam' wordt opgedragen aan Elton Dean en verder valt op dat Travis meteen bijdraagt aan maar liefst zes van de tien stukken.

Het album begint met ‘Footlose’ een typische Hopper-compositie waarin vooral Marshall mijn oor vangt. Travis heeft een bijna net zo lyrische aanpak als Dean, dat past dus goed. Hij is veelal op sopraansax te horen merk ik. ‘Chloe and the Pirates’, altijd een film voor je oren, is dat met sopraansax en loops in de nieuwe uitvoering zeker ook. In ‘Firely’ horen we voor het eerste een fluitsolo. De cd sluit dit keer af met een stevig stuk, maar dan hebben we al meerdere uitstekende gitaar- en saxsolo’s gehoord.

In ‘Steam’ laat Soft Machine Legacy horen nog steeds op stoom te zijn, er wordt dan ook met de nodige bevlogenheid gespeeld. Tijd voor een ritje in deze stoomtrein.
     
    Paul Lemmens © 2022/2023