muziek    home
Soft Machine Legacy: Soft Machine Legacyde japanse versie, fruit is goed voor je...
SOFT MACHINE LEGACY

  1. Kite Runner [Big Creese]
  2. Ratlift - incl. As If/Facelift/Slightly All The Time
  3. 1212
  4. F&I
  5. Fresh Brew
  6. New Day
  7. Fur Edge
  8. Theta Meter
  9. Grape Hound
10. Strange Comfort

Recorded: Sep. 4 & 5, 2005, Eastcote Studios, London

Released: 2006

Elton Dean: alto sax /saxello / el. piano
John Etheridge: guitar
Hugh Hopper: bass
John Marshall: drums

Nadat Soft Ware eerst Soft Works en vervolgens Soft Machine Legacy was geworden trad de groep in de nieuwe samenstelling met John Etheridge, Elton Dean, Hugh Hopper en John Marshall voor het eerst op in De Kade, Zaandam. Dat was op 10 mei 2005. De samenwerking en het concert vielen in goede aarde en er werden dan ook plannen gemaakt voor een heus nieuw studio-album. De opnames daarvoor vonden plaats op 4 en 5 september in Londen. Snelle jongens die van de Legacy, andere bands hebben weken nodig om iets op te nemen. De uiteindelijke mastering vond plaats in januari 2006 in Japan. Vervolgens werd in 2006 het nieuwe studio-album, simpelweg ‘Soft Machine Legacy’ genaamd, uitgebracht. En, helaas voor Fernando Natalici, opnieuw in een oerlijke verpakking. Als dit de verbeelding is van een zachte machine is? Waarom moet zoiets überhaupt verbeeld worden?

De muziek dan maar. Twaalf nieuwe composities, sommigen zijn groepscomposities, anderen van de respectievelijke leden. De meeste composities, met uitzondering van ‘Twelve Twelve, zijn relatief kort. Het album opent met een ferme gitaarpartij van Etherdige op een net zo ferm ritme. Na het thema gaat Etheridge los en zitten we inderdaad bij de jazzrock/fusion van Soft Machine. Ik hou best van die wat agressievere gitaaraanpak. Achter ‘Ratlift’ staat, naast die van de vier heren, de naam van oudgediende Mike Ratledge als componist. Door de pianopartij wordt je meteen teruggepropellerd (kijk eens naar die auto) naar de goeie ouwe tijd van weleer. Lag deze compositie nog in de kast op het schap, of is het een fusie van oud en jong? Mooi nummer. ‘Fresh Brew’ kan zomaar verwijzen naar ‘Bitches Brew’ van Miles Davis. Ik hoor wel wat ‘overeenkomsten.
‘Theta Meter’ is een wat experimenteler stuk, met wat echo’s en ‘distant drums’.
Het album sluit rustig af met ‘Strange Comforts’, maar dan is ondertussen al heel wat langs je oren gekomen.

Dat de groep de naam met gepaste trots mag dragen is na luisteren van dit album evident. Soft Machine Legacy houdt inderdaad de erfenis van Soft Machine op waardige manier in ere.

     
    Paul Lemmens © 2022/2023