muziek    home
Soft Machine Legacy: Live Adventures


LIVE ADVENTURES

1. Has Riff
2. Grapehound
3. Nodder
4. In the Back Room
5. Song of Aeolus
6. Relegation of Pluto/Transit
7. Gesolreut
8. Facelift
9. Last Day

Recorded: Oct. 22, 2009 at Posthof, Linz, Austria (3, 5, 8, 9) and on Oct. 23, 2009 at The Village, Habach, Germany (1, 2, 4, 6, 7).

Released: 2011

John Etheridge: electric guitar
Roy Babbington: bass guitar
John Marshall: drums
Theo Travis: tenor & soprano sax, flute

Soft Machine Legacy was en bleef lekker op stoom (zie 'Steam'), maar inmiddels begonnen factoren als gezondheid een essentiële rol te spelen. In februari 2006 overleed Elton Dean. ‘Live at the New Moring’ werd daarmee zijn afscheidsalbum. Ondanks het grote gemis besluiten Hugh Hopper, John Etheridge en John Marshall dat ze graag door willen gaan met de groep. Het musiceren samen is fijn, het publiek geniet. Een vervanger wordt gevonden in Theo Travis, een bekende van de groep. Maar het blijft niet bij Dean. Hugh Hopper krijgt een vorm van Leukemie en kan daardoor niet meer optreden. Voor de geplande optredens wordt hij vervangen door Fred Baker, een bekende van Etheridge, Dean, maar ook anderen uit de zogenaamde Canterbury-scene. Eerder al, in de groep Cahoots, verving hij Hopper. Baker was echter nogal een druk bezet man. Na het overlijden van Hopper in 2009 stond Soft Machine Legacy opnieuw voor een dilemma. Doorgaan of niet en zo ja, met welke bassist? De oplossing lag meer voor de hand dan menigeen dacht, namelijk doorgaan met Roy Babbington. Soft Machine’s geschiedenis herhaalt zich wederom, want Babbington was in het verleden eerder de opvolger van Hopper.

Het eerste album met Babbington op bas is een live-album, opgenomen op twee plekken, Linz, Oostenrijk en Habach, Duitsland. Het eerste concert was op 22 oktober 2006, de tweede de dag daarna. Op het album ‘Live Adventures’ zijn beide concerten in heuse Zappa-stijl gemengd. Het album werd in 2010 gemixt en gemasterd, maar werd pas in 2011 uitgebracht in een traditioneel lelijke en ongepaste hoes. Het album wordt opgedragen en Dean en Hopper.

‘Live Adventures’ telt acht/negen composities, waarvan vijf uit de tijd van Soft Machine: ‘Has Riff II’, ‘The Nodder’, ‘song of Aeolus’, ‘Gesolreut’ en ‘Facelift’. Travis draagt een nieuw werk aan: ‘The Last Day’. ‘Has Riff II’ begint met tal van geluiden, onrustig, experimenteel, verwachtingsvol. Travis speelt hier fluit. ‘Grapehound’ is niets meer of minder dan klassieke Soft Machine. Dat geldt meteen ook voor ‘The Nodder’ en ‘In the Backroom’. Die laatste, een nieuwe compositie, gaat ook die kant op en is misschien zelfs nog een stuk ‘jazzier’. ‘Song of Aeolus’ begint met een prachtige fluitsolo, gevolgd door een net zo prachtige solo op gitaar. Op de hoes staat als zesde werk: ‘The Relegation of Pluto’/ ‘Transit’. Op mijn cd staat die niet en is ook niet verwerkt in andere composities. Het is mij onduidelijk wat er gebeurd is. Gauw maar naar oude bekenden, ‘Gesolreut’ en ‘Facelift’.
“The Last Day’, de afsluiter, is langzaam, met, na een zweverig, zoekend begin, lang aanhoudende gitaartonen van Etheridge.

De fusie van oud en nieuw werk uitgevoerd door een voor het eerst keyboardloze band wordt hier uitstekend vertolkt. Soft Machine Legacy is nog steeds ‘alive & kicking’ en klinkt allesbehalve ‘gedateerd’. Het concert is dus, kortom als een levend(ig) avontuur!
     
    Paul Lemmens © 2022/2023