muziek    home
Soft Machine Legacy: Live in Zaandam


LIVE IN ZAANDAM

1. Ash
2. 1212
3. Baker's Street
4. Kings & Queens
5. Two Down
6. Big Creese

Recorded: May 10, 2005, De Kade, Zaandam, the Netherlands

Released: 2005

Elton Dean: alto sax, saxello, fender rhodes
John Etheridge: electric guitar
Hugh Hopper: bass
John Marshall: drums

Zoals te lezen is bij Soft Works' ‘Abracadabra’ verliet gitarist Allan Holdsworth na dat album en een korte tournee door Amerika, Japan, Italië en Mexico de groep op zoek naar weer eens nieuwe uitdagingen. Gelukkig wist hij wel een opvolger: John Etheridge. Het is daarmee de tweede keer in Soft Machine’s geschiedenis dat Holdsworth wordt opgevolgd door Etheridge. Een toch wel op zijn minst opmerkelijke en grillige speling van het groepslot. Met Etheridge in de groep wordt de naam van de band, Soft Works, veranderd in het misschien wel meer toepasselijke Soft Machine Legacy. Dat het kwartet als groep doorgaat, daar is geen twijfel over. De reünieconcerten en het album van Soft Works zijn goed ontvangen. Bovendien kunnen mensen de band nu zien en horen die daarvoor nooit in de gelegenheid waren of simpelweg te jong, want - zo blijkt - er is inmiddels een nieuwe groep fans ontstaan.

Het debuutconcert van Soft Machine Legacy is in Zaandam, of all places. Op 10 mei 2005 staat de band in De kade. Het concert wordt opgenomen, opnieuw van het soundboard (de mixing console). Dat was ook zo bij 'Abracadabra Live'. Nu is echter wel bekend wie de opnames deden: mede-organisatoren Henk Weltevreden en Bert König. Was de opname in Osaka een geluidstechnische ramp, deze klinkt meteen goed. Hugh Hopper neemt de eindmix ter hand en uiteindelijk krijgen we het verslag van het eerste concert van de Legacy op cd: ‘Soft Machine Legacy Live in Zaandam’. In de bijsluiter is te lezen dat dit slechts een deel van het concert is. Jammer dat we de rest niet ook meteen meekrijgen, maar zelfs één cd biedt een goede indruk.

Net als bij Soft Works houdt de Legacy zich vooral bezig met nieuw werk, aangevuld met enkele klassiekers. Op de cd uit Zaandam horen we als enige gouwe ouwe ‘Kings and Queens’, de rest is nieuw en gecomponeerd door zowel Hopper, Etheridge als Dean. Solisten Dean en Etheridge zijn duidelijk aanwezig. Dean natuurlijk met zijn mooie en vaak lyrische solo’s , Etheridge met vurig gitaarwerk. Zijn gitaar klinkt scherp en helder, minder gesynthetiseerd dan die van Holdsworth in Soft Works. Dat geeft de groep een heel andere dynamiek, vlotter zou ik zeggen. ‘Two Down’ is een soort  - oud - vertrouwd drum-gitaar duel tussen Etheridge en Marshall. Ze zijn hun streken nog niet verloren die twee. ‘Kings & Queens’ met gitaar klinkt niet eens heel vreemd. Zo blijkt maar weer dat Soft Machine’s muziek behoorlijk flexibel is en bij de tijd kan zijn.

De erfenis van Soft Machine is in deze Legacy goed terecht te komen. Soft Works krijgt met Etheridge en meteen een nieuwe band een frisse herstart. We zouden nog meer van de heren gaan horen.
     
    Paul Lemmens © 2022/2023