muziek    home
NDR Jazz Workshop


 NDR JAZZ WORKSHOP

CD
  1. Fanfare
  2. All White
  3. Link 1/Link 2
  4. 37 1/2
  5. Link 3
  6. Riff
  7. Down the Road
  8. Link 3a
  9. Stanley Stamp's Gibbon Album
10. Chloe and the Pirates
11. Gesolreut
12. E.P.V.
13. Link 4
14. Stumble
15. One Across
16. Riff II

DVD
  1. Fanfare
  2. All White
  3. Link 1
  4. The Soft Weed Factor
  5. Link 2
  6. 37 1/2
  7. Link 3
  8. Riff
  9. Stanley Stamp's Gibbon Album
10. Chloe and the Pirates
11. Gesolreut
12. E.P.V.
13. Link 4
14. Stumble
15. One Across
16. Riff II
audio bonus material:
17. 1983
18. Encore improvisation / Stumble reprise

Recorded at Congresszentrum, Hamburg, Germany on May 17, 1973 by Norddeutscher Rundfunk (NDR).

Released: 2010

Mike Ratledge: keyboards
Roy Babbington: bass
John Marshall: drums
Karl Jenkins: keyboards, winds
with:
Gary Boyle: guitars (7-16)
Art Themen: soprano & tenor saxes (7-16)
and:
Hugh Hopper: bass, tapeloops (DVD-17)

Cuneiform Records, zo langzamerhand de hofleverancier van prachtige, bijzondere Soft Machine-albums maakt ons fans wederom blij met een Soft Machine in een bijzondere setting. Voordat het concert in Hamburg plaatsvond was er nog een en andere te regelen. Hugh Hopper had de band verteld dat hij zou vertrekken. Hij had de afgelopen jaren natuurlijk een en ander meegemaakt, mensen zien komen en gaan, de muziek veranderen en had behoefte aan iets anders. Misschien nog zwaarwegender was het feit dat hij nieuw lid Karl Jenkins, die hij nota bene zelf had voorgedragen, niet mocht, niet persoonlijk, niet muzikaal. Het vinden van een nieuwe bassist was niet moeilijk. Roy Babbington had als gast meegedaan aan sessies voor ‘Fourth’ en ‘Fifth’ en was dus bekend met Soft Machine’s aanpak. Daarbij had hij net als Marshall en Jenkins een Nucleus-paspoort, want ook hij had in die band gespeeld. Ze vroegen het hem en dat was het. Babbington nam zijn zessnarige basgitaar mee, voor de luisteraars een muzikale traktatie. Hopper had het afgelopen jaar een prachtig diep, zwaar geluid ontwikkeld, dat werd met de  zessnarige Fender VI nogal anders. Deze bas was een soort mix van gitaar en bas en had daarom een wat hoger geluid dan de gebruikelijke basgitaren, maar natuurlijk lager dan gemiddelde gitaren. Het spelen van de Fender VI in Soft Machine betekende dat het algehele geluid lichter werd. Babbington waardeerde Hopper’s geluid echter enorm, Hopper was zelfs een van zijn voorbeelden en hij deed er alles aan om Hopper's spel op zijn manier te handhaven. Babbington ging dus ook aan het fuzzpedaal, maar gebruikte die minder dan Hopper.

Zoals Aymeric Leroy in het cd-boekje schrijft is Soft Machine’s concert in het Congresszentrum allerminst een standaard Soft Machine-concert, Het twee uur durende concert bestond uit vier delen: deel één was een concert met de vier Soft Machine-leden, deel twee dezelfde band aangevuld met gitarist Gary Boyle en saxofonist Art Themen. Gary Boyle was net begonnen met zijn nieuwe jazz-rockband Isotope. Dat zou Hopper’s volgende band worden, maar dat wist Boyle (en ook Hopper) nog niet op het moment dat hij in Hamburg was. Art Themen had gespeeld met grootheden als Jack Bruce, Alexis Corner, Graham Collier en Ian Carr. Die laatste kennen we van zijn band, ene Nucleus. De derde set was een set met Soft Machine als begeleidingsband voor Linda Hoyle. Hoyle zou je kunnen kennen van de groep Affinity. Ze had net een solo-album gemaakt. Helaas werkt haar microfoon niet goed en dat is zeker jammer. De vierde en laatste set was een optreden van Hugh Hopper, John Marshall en taperecorders die Hopper’s jongste compositie ,1983, uitvoerden.

Voor ons werd als extra bonus een dvd van het concert (minus Hoyle) toegevoegd. Een mooie gelegenheid om de band in deze periode te zien De cd, deel één, is ook deel één van het concert, maar dan zonder de ‘Soft Weed Factor’ Die staat wel op de dvd, maar paste niet op het cd-formaat. Het werd ook weggelaten, omdat het achtergrondgeluid vanaf een op de verkeerde snelheid werd afgespeeld. Het tweede deel van de cd is het sextet-deel. De dvd volgt het concert, voegt ‘Soft Weed Factor’ toe en heeft als speciale traktatie voor ons een – niet de authentieke – versie van 1983, maar alleen de audio versie. Niet alle geluiden van de tapes blijken vastgelegd. We moeten het hiermee doen, want dit is wat er is. Het gefilmde tape-concert is een beetje raar, omdat het slechts van twee kanten is gefilmd. Toch is het een geweldig voorstelling en – het moet gezegd – het is het meest geslaagde optreden/gebeurtenis van de avond. De mensen in de zaal waren zwaar onder indruk van wat Hopper deed op het podium.

Over de andere delen van het concert: het eerste deel wordt goed gespeeld en heeft zo zijn mooie momenten. Duidelijk is dat ook met een andere bassist, Babbington , de composities filmisch klinken en de muziek meer 'gecomponeerd'. Het echte vuur komt terug in het tweede deel. Zowel Boyle als Themen laten de muziek ‘vonken’. De nummers zijn bekend, maar de uitvoeringen smaken naar meer. En dan ook dit; Soft Machine met gitaar. Het deed oude tijden herleven en was een voorbode van de toekomst, maar anno toen wist niemand dat nog. Er staat één nieuw nummer op de cd: ‘Down the Road’. Die compositie zouden we op ‘Seven’ gaan horen, maar anders dan deze uitvoering. Het is hoe dan ook geweldig om Soft Machine te zien! Alleen dat al maakt NDR Jazz Workshop opnieuw een prachtige set en één die zeker in de collectie hoort.
     
    Paul Lemmens © 2014/2023