muziek    home
Live at the Baked Potato


 LIVE AT THE BAKED POTATO

  1. Out-Bloody-Intro
  2. Out-Bloody-Rageous, Pt. 1
  3. Sideburn
  4. Hazard Profile, Pt. 1
  5. Kings And Queens
  6. The Tale Of Taliesin
  7. Heart Off Guard
  8. Broken Hill
  9. Fourteen Hour Dream
10. The Man Who Waved At Trains
11. Life On Bridges
12. Hidden Details

Recorded at the Baked Potato, Los Angeles, USA on 1 February 2019 as part of the Soft Machine 50th Anniversary World Tour.
Produced by Theo Travis

Released: February, 2019

John Etheridge: electric & acoustic guitars
Roy Babbington: bass guitar
John Marshall: drums, percussion
Theo Travis: tenor & soprano sax, flute, Fender Rhodes

‘Live at the Baked Potato’ laat een levendig klinkende Soft Machine horen. De oudste composities, 'Out-Bloody-Rageous' en 'Kings and Queens' zijn van 1970/71, maar klinken alsof ze gisteren geschreven zijn. Beide nummers hebben nooit een gitaarversie gehad, maar op de een of andere manier lijkt dat feit nu niet zo belangrijk. Deze Soft Machine line-up laat de muziek fris en nieuw klinken en verliest tegelijkertijd nooit de essentie van de muziek van de oude Soft Machine uit het oor. Werken als als 'Hazard Profile', 'The Man Who Waved at Trains' en 'The Tale of Taliesin' zijn van 1975/1976 met Alan Holdsworth en John Etheridge op gitaar. Op het album uit 1976 spelen zowel John Marshall als Roy Babbington mee, maar hier in The Baked Potato spelen ze strakker dan ooit tevoren. Etheridge speelt met verve en Marshall speelt even soepel als altijd. De stevige bas komt natuurlijk van Babbington. Zijn basgeluiden zijn dieper, want hij gebruikt inmiddels een ‘gewone’ 4-snarige bas, in plaats van zijn oude 6-snarige. Het geeft de band een goed fundament, een goede basis, om te kunnen improviseren en/of solo's te geven. 'Nieuw' lid Theo Travis (keyboards, saxen, dwarsfluit), hij zat nooit eerder in de oude Soft Machine, maar gaat al sinds 2007 mee, speelt alsof hij altijd in Soft Machine gezeten heeft. Misschien omdat hij niet zo gebonden is aan het verleden kan hij ons verrassen door nieuwe ‘sounds’ aan de bekendere composities toe te voegen. Dat alles maakt dit optreden tot een erg aangenaam luisterervaring. Het concert in de "gebakken aardappel" is er een uit de “Soft Machine 50th Anniversary Tour”. Tsjonge, vijftig jaar Soft Machine, een hele leeftijd al en wat een geschiedenis.

Soft Machine anno 2019 en tijdens de 50e verjaardagstournee klinkt klinkt dan ooit tevoren. Dat heeft niet alleen met opnametechnieken te maken. Het is als goede wijn, die na enkele jaren van rust beter tot zijn recht komt en pas dan vol op afdronk is. ‘Live at the Baked Potato’ is zo een prima vervolg op 'Hidden Details'. Laat die Machine nog maar even lopen.

     
    Paul Lemmens © 2020/2023