muziek    home
Live 1975


LIVE 1975

  1. The Floating World
  2. Bundles
  3. Land of the Bag Snake
  4. Ealing Comedy
  5. The Man WHo Waved at Trains
  6. Peff
  7. North Point
  8. Hazard Profile
  9. Improv
10. Song of Aeolus

Radio Broadcast, Universiteit Twente, Enschede, The Netherlands, 1975

Released: 2021

Allan Holdsworth: electric, acoustic and 12 string guitar
Karl Jenkins: oboe, piano, electric piano, soprano sax
Mike Ratledge: organ, electric piano, synthesizer
John Marshall: drums, percussion
Roy Babbington: bass guitar

Laser Media is goed in het uitbrengen van allerlei wat onduidelijke concerten. ‘Live 1975’ hoort daar ongetwijfeld ook bij. Dat de uitgever niet geïnteresseerd is in muziek weet wordt meteen duidelijk met de voorkant. Daarop zien we Soft Machine met Hugh Hopper, Elton Dean en Phil Howard. Die doen alledrie niet mee op het album. Het is een foto ergens uit 1971. Op de achterzijde staat dan weer wel de goede band, dus met Karl Jenkins, John Marshall, Roy Babbington en Allan Holdsworth. Mike Ratledge, op beide foto's zat inderdaad in beide bands.
'Live 1975' is opgenomen tijdens een concert aan de Universiteit van Twente, Enschede. Wanneer en waarom vermeld de hoes niet, maar die vermeld eigenlijk helemaal niets, behalve dat het hier gaat om een “radio Broadcast, Enschede, Netherlands, 1975”. Dat is echt alle informatie die je krijgt. Trouwens de achterkant van de verpakking ziet er niet uit, beetje als in de begintijd van het cd-tijdperk. Of moeten we dit zien als een nostalgisch product?

Ik kijk meteen ook even naar een andere cd: ‘Floating World Live’. Zelfde band, zelfde tournee, precies dezelfde setlist en zelfs dezelfde volgorde. Maar wat een wereld van verschil in geluid. ‘Live 1975’ klinkt echt als een set opgenomen vanaf de radio. Zoiets deed ik vroeger ook met tape of cassettes. Nu krijg je daar zelfs een cd van.

Hoe dan ook, het concert is prima, dat kan ook bijna niet anders bij een band als deze. Het is meteen ook een album voor de echte fans. Alle anderen zou ik ‘Floating World Live’ adviseren.
     
    Paul Lemmens © 2022/2023