muziek    home
BBC Radio | 1971-1974


BBC RADIO \ 1971-1974

CD1

1. As If
2. Drop
3. Welcome To Frillsville
4. Fanfare/All White/MC/Drop
5. Stanley Stamp's Gibbon Album
6. Hazard Profile part 1

CD2
1. Sinepost
2. Down The Road
3. North Point
4. The Man Who Waved At Trains
5. Hazard Profile parts 1-4

Mike Ratledge: keyboards
Hugh Hopper: bass
Elton Dean: saxes
Phil Howard: drums
Karl Jenkins: saxes, keyboards
John Marshall: drums
Roy Babbington: bass
Allan Holdsworth: guitar

Recorded: CD1: 1-3: November 15th, 1971 / 4: April 11th, 1972 / 5 & 6: October 10th, 1973. CD2: 1 & 2: October 30th 1973 / 3-5: June 10th, 1974

Released: 2003

Following the successful release earlier of Hux' BBC 1967-1971, this second volume now completes the set of Soft Machine's BBC sessions.
Recorded between 1971 & 1974, this double CD includes 3 Peel sessions, plus one session recorded for BBC Radio 3's Jazz In Britain' programme. With the exception of the first two tracks here, none of these recordings have ever been released before.
This album has been compiled with the full help of the band, who have been fully involved at every stage of development. The 12 page full colour booklet includes rare photographs from the band's own archive, plus a brief note from Soft Machine's John Marshall.
In 2003 bracht Hux Records onder auspiciën van de BBC twee dubbelcd's uit. In feite was dat een fikse uitbreiding van ‘The Peel Sessions’ uit 1990. Met deze releases werd het ‘sessions’-aanbod verdubbeld. De eerste set betrof de BBC-Recordings tussen 1967 en 1971, de tweede set, deze, gaat vanaf dat punt verder tot 1974. In de tijdlijn van Soft Machine hebben we het dan over de groep met daarin gitarist Allan Holdsworth.

Net als de eerste 2cd-set krijg je bij het tweede deel van ‘BBC Recordings | 1971-1974’ enkele prettige verrassingen. De eerste drie tracks zijn uit 1971 zijn die van Soft Machine met daarin Elton Dean en drummer Phil Howard. Howard speelt hier heftig drums en laat zijn bekkens ruisen. Twee van de drie tracks kenden we al van ‘The Peel Sessions’, de derde ‘Welcome to Frillsville’ is nieuw. Niet alleen nieuw hier, maar zelfs in de hele Soft Machine-catalogus. Die naam was nog niet eerder opgedoken. Het blijkt te gaan om een groepsimprovisatie. Soft Machine was in deze periode behoorlijk op het vrijere jazzpad en dat is te horen. Muzikaal gezien groeide de band enorm en daarom ‘durfden’ ze ook in de studio van de BBC vrijer te spelen.

De volgende opname is er een met soft Machine met daarin Karl Jenkins en John Marshall. Dean en Howard zijn dan al vertrokken, Hopper staat op het punt van vertrek. De nummers die hier gespeeld in ‘suitevorm' gespeeld worden zouden we voor het eerst tegenkomen op ‘Six Album’. Een mooie set
De volgende sessie laat een Soft Machine horen via ‘Seven’ op weg naar ‘Bundles’ en nieuwe bassist Roy Babbington. ‘Hazard Profile’ blijkt live al gespeeld te worden, nog zonder gitaar. Het geeft een heel andere kijk/oor op die compositie. Let ook even op de fuzzbas van Babbington, een kleien ode aan het basgeluid van Hopper. ‘Sinepost’, beginnend met bassolo, bleef tot het uitkomen van deze 2cd ook een onbekende. Het werk past goed in het geluidsbeeld van ‘The Man Who Waved at Trains’ (Bundles). ‘Down the Road’ kennen we van ‘Seven’, maar Jenkins live  blokfluit te horen spelen is toch ook wel een (nieuwe) ervaring. Tevens nieuw is ‘North Point’, een drumsolo, maar dan is Holdsworth al als nieuw lid aanwezig. De ‘Bundles’-band mét gitaar horen we op de laatste twee tracks. ‘The Man Who Waved at Trains’, daar is ‘ie, klinkt bijna als de albumversie, maar zonder de bijna ontsporende hobo-solo die op het album volgt. ‘Hazard Profile’ wordt gespeeld zoals verwacht, snel, goed, levendig, sprankelend en dit keer met veel synthesizer-werk van Ratledge.

Ook deze tweede Hux-set laat een Soft Machine horen die geweldig speelt en boeit tot het eind. Fijn zo'n uitbreiding.

     
    Paul Lemmens © 2014/2023