Example
Jacco Gardner
Curieus kabinet?Begonnen als een glam-rock groep werd het al snel een new-wave-romantic-art-rock-band, tenminste dat was het hok. Maar Japan was meer dan dat.

Japan was ook een Engelse band die flirtte met Chinese ‘looks’. De groep was vooral populair in Japan en Nederland.

Na een vijftal albums werd Japan vanwege onderlinge, “verschillende visies’’ ontbonden om acht jaar later terug te keren als Rain Tree Crow. Maar die verschillende visies bleken nog steeds actief.

Lees het verhaal van Japan, de groep die op het hoogtepunt van de populariteit niet meer verder kon en besloot te stoppen. Maar de individuele vervolgstappen liegen er ook niet om.

Op Catford Boy’s School, Zuid-Londen, begonnen, zoals zo vaak hier onder muzikale boom, drie vrienden een bandje. Van die drie waren er twee broers, David Alan Batt (1958- /zang, gitaar, keyboards) en Stephen Ian Batt (1959- /drums, keyboards). Vader Batt was stukadoor, moeder verzorgde het huishouden. Het leven was niet al te opwindend, totdat een oudere zus (naam wordt nergens genoemd) muziek het huis in bracht, Motown, soul. Beide broers, David verlegen en Stephen meer extrovert, speelden vaak samen, bouwden raketten en vliegtuigen of buiten, fietsen. De gewone dingen voor jongens in de jaren zestig. Met de muziek kwam ook de ‘drang’ om zelf iets te doen. David speelde wat gitaar. Stephen sloeg overal op, dus die werd drummer.
Op de middelbare school, Catford’s dus, kwamen ze Anthony Michaelides (1958-2011/basgitaar, keyboards, sax, klarinet, hobo) tegen en ontstond het idee van een band. Michaelides, zoon van Grieks/Cypriotische ouders, werd de zanger, begeleid door David op gitaar en zang en broer Stephen op drums. Ze hadden nog geen naam, waarop David voorstelde te beginnen als Japan, dat leek hem wel geinig. Later zou de echte naam wel komen. Maar die kwam niet meer en Japan bleef. Geoefend werd eerst thuis bij de Batt’s, maar nadat zuslief klaagde over het lawaai van de drums verhuisde de groep naar de zolder boven de slagerij van Michaelides vader. Het eerste, officiële concert was ter gelegenheid van het huwelijk van Michaelides broer.
Na een jaar werd de groep uitgebreid met De iets jongere Richard Barbieri (1957- /keyboards) en nog weer later met Rob Dean (1955- /gitaar).

 
tekst: Paul Lemmens, maart 2013
plaatjes: © TiM/Excelsior