Example
Henri Mancini: the Cop Show Themes
Zing mee met de politie!

#

Henry Mancini kennen we allemaal als de componist van het thema van The Pink Panther. Een onmiskenbaar en niet te missen deuntje. We kennen hem ook van de muziek van films en series als Peter Gunn, Moon River, Breakfast at Tiffany’s, Charade, Days of Wine and Roses en Molly Maguires. En we kennen hem als bewerker van stukken als Charlie’s Angels, Suicide is Painless, Misty, The Girl from Ipanema, the Shadow of Your Smile, Midnight Cowboy en vele, vele anderen.

Mancini komt uit Cleveland, Ohio (16 april 1924) en leerde op zijn achtste op aanraden van zijn vader fluit spelen. Rond zijn dertiende stapte hij over op piano en zo rond zijn vijftiende begon hij met arrangementen. Na zijn middelbare school werd hij toegelaten op de Julliard School of Music, maar moest al vroeg stoppen vanwege de dienstplicht. In 1947 komt hij in contact met de na-oorlogse Glenn Miller band (zonder Miller natuurlijk) en ontmoet zijn vrouw Ginny, die dan als zangeres fungeert in the Meadowlarks, de zanggroep bij die band. Arrangeur Jerry Gray zet Mancini in 1952 aan om te solliciteren bij Universal Pictures als 'staff composer'. Hij wordt aangenomen en blijft zes jaar in dienst. Daarbij schrijft en arrangeert hij muziek voor zo’n 150 films waaronder the Glenn Miller Story en the Benny Goodman Story. Hij ontmoet musici als Gene Krupa, Lionel Hampton en Stan Getz. Na 1958 wordt er bezuinigd vanwege de populariteit van de TV en is er minder werk.

In hetzelfde jaar echter vraagt Blake Edwards Mancini voor Peter Gunn. Met het thema en de muziek verdient hij zijn eerste twee Grammy’s; hij zou er nog achttien ontvangen, meer dan wie ook. Door het succes krijgt hij via RCA Victor een contract als orkestleider en arrangeur. Hij scoort talloze hits met zijn eigen werk of bewerkingen. Gedurende zijn leven verdient hij ook nog vier Academy Awards en een Golden Globe Award. Hij overlijdt op 4 juni 1994, zeventig jaar oud.

In 1976 neemt hij voor RCA de plaat The Cop Show Themes op. Politieseries zijn mateloos populair en de begintune of ‘theme’ zijn uitermate belangrijk voor de series. Met een kleine voorliefde voor het genre arrangeert hij een zevental stukken en voegt er twee eigen composities aan toe. Achtereenvolgens zijn dat de thema’s van: Mystery Movie, The Streets of San Francisco (hoe kan dat ook anders – het is een van de beste ooit vind ik), Bumper, Kojak, S.W.A.T., Baretta, Rockford Files, Hawaii Five-O (ook zo’n dijk van een stuk, maar dan wel de originele versie) en Police Woman. Mancini’s arrangementen zijn altijd goed en strak, soms een beetje glad, maar altijd pakkend. Hij mist de agressie bij The Streets, maar geeft er een erg oppeppende en jazzy stuk voor terug. Police Woman is de grootste verrassing vind ik. Deze set is een geliefd object voor liefhebbers en verzamelaars en daarom vaak te duur.

Tijd voor The Cops dus. In het orkest zitten een aantal bekende musici waaronder Clare Fischer (orgel), Lee Ritenour (gitaar), Artie Kane (keyboards), Harvey Mason (drums), Alan Estes (percussie) en Chris Mancini (synthesizer). Chris is de zoon van en zit net als zus Monica ook in de creatieve en/of muzieksector. De cd is een feest der herkenning. Bij ons thuis werd in mijn jeugd veel gekeken naar politieseries en de diverse tunes and themes zijn dan ook stuk voor stuk meezingbaar. Ze roepen een beeld op van een tijd met – toen - opwindend speurwerk en achtervolgingen, maar altijd in het nette en vergeleken met nu veel trager en bedachtzamer. Een voor een zie je die beelden dan weer terug.

Mystery Movie is een overkoepelend thema voor drie NBC series: McCloud (met Dennis Weaver als Sheriff), McMillan and Wife (Rock Hudson met Susan St. James als San Francisco commissaris McMillan met vrouw Sally) en Columbo (de wat sjofele Peter Falk die altijd na alle vragen er nog één had, “oh ja, ik had nog één vraagje” en daarmee de moordpartij oploste). The Streets of San Francisco met Karl Malden en de jonge Michael Douglas in een reality series. Bumper komt uit de serie The Blue Knight met George Kennedy als police officer Bumper Morgan. Kojak met de beroemde kale, lolly etende commissaris Telly Savalas. S.W.A.T. (Special Weapons And Tactics) met Steve Forrest (lt. Hondo) en Rod Perry (Sgt. David ‘Deacon’ Kay). Baretta met de coole Robert Blake als inspecteur Anthony Vincenzo ‘Tony’ Baretta als onconventionele politieman. The Rockford Files met James Garner als privé detective Jim Rockford en diens vader Noah Beery als gepensioneerd truckdriver. De authentieke Hawaii Five-O speelde op Hawaii natuurlijk met Jack Lord als Detective Lieutenant Steve McGarrett. Diens uitspraak ‘Book ‘em Danno’ is buiten de serie een eigen leven gaan leiden. Samen met James McArthur (als Danny Williams), Kam Fung Chun (als Chin Ho Kelly) en Zulu (als Kono Kalakaua) bestreden ze zonnig de misdaad. Police Woman was een van de weinige series met een vrouw in de hoofdrol. Angie Dickinson speelt Police Sergeant Leann of Suzanne ‘Pepper’ Anderson in Los Angeles. Vaak gaat ze ‘undercover’ om de zaak te kunnen oplossen. In Nederland werd de serie uitgezonden als ‘Pepper’.

Allemaal bekend en bekeken. Gedateerd nu wellicht. Nostalgie heet dat dan plotseling. Maakt niet uit, in dit geval gaat het om de muziek is en blijft fantastisch. In die zin wellicht terecht een prijzige cd.

 
tekst: Paul Lemmens, december 2012
plaatjes: © RCA